Головне – відчувати

«Чи нормально відчувати те, що я відчуваю зараз?»

З таким питанням зараз звертається багато клієнтів до нашого психолога.

Люди, які переживають травматичний досвід, доволі часто лякаються власних емоцій: підвищеної плаксивості, суму, гніву, дратівливості, замкнутості, або, навпаки, невластивого бажання розповідати про те, що довелося пережити.

Лякаються думок, які можуть бути пов’язані зі страхом, що рідні раптом опинилися у центрі бойових дій, або йдуть захищати країну і загинуть. Буває, що люди губляться у малознайомому місці і, навіть, з декількох спроб не можуть запам’ятати дорогу до нового прихистку.

«Так!», – відповідає психолог. Емоції, реакції, поведінка, що виникають під час та після надзвичайних подій, можуть бути найрізноманітнішими.

Це все – нормальні реакції на ненормальні події. Адже людина не створена бути учасником та свідком масових руйнувань та загибелі людей, тому і людська психіка не має стійких алгоритмів, як взагалі слід реагувати на подібні ситуації. Все суто індивідуально. Головне – відчувати, емоціонувати та підтримувати життя. А безпосередньо емоційні реакції – то своєрідний місток між зовнішнім світом та внутрішнім, і навпаки. Їх не треба лякатися, а слід вчитися розрізняти та опановувати, як тонкий інструмент психічних станів.

Найгірше, коли емоції зовсім не відчуваються, і людина начебто «кам’яніє», втрачає здатніть реагувати. Тоді зв’язок між світами порушується і людині, вочевидь, потрібна допомога спеціалістів: психолога, психотерапевта, буває що й психіатра.

Не соромтеся звертатися до тих, хто допоможе вам подбати про психічне здоров’я.

В Карітас Кам’янське таку допомогу можна отримати по запису за телефоном:

? 066 21 559 28 – психолог Оксана Костинська.