Розпочали цикл психологічних зустрічей на тему: “Перша психологічна допомога”

З 21 жовтня психолог Оксана Костинська розпочала цикл психологічних зустрічей на тему: «Перша психологічна допомога. Теорія та практика».

На жаль, кожен з нас живе в часи, коли стрес та потрясіння переслідують на кожному кроці. Варто убезпечити себе та близьких від їх негативного впливу, адже наслідки в майбутньому можуть бути нерадісними. Не дарма ж кажуть, що всі хвороби від «нервів».

Стрес – це нормальна реакція людини, захисний механізм, коли виникає небезпека ззовні. Відбувається на фізичному, психологічному та соціальному рівні. У кожного прояв стресу різний. Наше тіло реагує на всі типи стресу за допомогою механізму «бий або тікай».

• Реакція “Тікай” – означає, що ми намагаємось утекти від стресу. Основне, що ми відчуваємо при такій реакції – стурбованість, занепокоєння, страх, тривогу.

• Реакція “Замри” – це небажання боротися з стресом. Ми вже не можемо від нього утекти. Відчуваємо розчарування, апатію, лінь, небажання щось робити, відчай, депресію.

• Реакція “Бий” – це концентрація зусиль, щоб стрес побороти, щоб битися за себе. Тобто, ви збираєте всі свої сили до купи, не тікаєте від стресу. І нехай вас не стримує те, що при такій реакції людина відчуває роздратування, лють, гнів, ненависть.

Існують методи та вправи, які можна використати при перших проявах стресу та допомогти своєму організму полегшити стан.

Вправа «Квітка-свічка». Це просто вправа на глибоке дихання, що допоможе розслабитися. Уявіть, що у вас в одній руці приємно пахне квітка, а в іншій – запалена свічка. Повільно зробіть вдих через ніс, й уявіть, що відчуваєте запах квітки. Повільно видихніть через рот, наче задуваєте свічку. Повторіть кілька разів.

Техніка «Простукування». Ця техніка використовується для очищення будь-якого виду емоційної напруги в нашому розумі і тілі. Вона об’єднує в собі сучасну психологію і принципи акупунктури – стародавньої китайської системи зцілення, і допомагає звільнитися від стресу і емоційного конфлікту будь-якого виду.

Що ми робимо – це простукуємо кінчиками пальців по певних точках акупунктури, розташованих на тілі вздовж його меридіанів, і при цьому працюємо над своєю власною проблемою, конкретним стресом або емоційною напругою.

Мета – шляхом стимулювання певних енергетичних точок відновити нормальне функціонування енергетичної системи.

Техніка простукування працює з будь-яким видом емоційного стресу – це тривога, страхи, вина, всі види залежностей, а також – фізичний біль і хвороби. Будь-яка проблема, яка має емоційну основу, може бути зцілена за допомогою цього методу.

Як впоратися зі стресом та допомогти собі і близьким продовжимо вчитись на наступних заняттях.

Запрошуємо всіх бажаючих на психологічні зустрічі, які відбуваються щочетверга о 15:00.

#Emergency_appeal

#Надзвичайне_реагування