“Стилі мислення”: тема чергового психологічного тренінгу у Карітас Кам’янське

Кожна людина народжується і починає формувати свій стиль мислення. Зростаючи, ми отримуємо знання, досвід, але мислення залишається. Через це ми не завжди знаходимо спільну мову з оточуючими, споглядаючи на одні і ті ж речі.

Якщо групі людей запропонувати описати один і той же предмет, то відповіді з ймовірністю 99% будуть відрізнятися. Чому так відбувається пояснює психолог Карітас Кам’янське Оксана Костинська.

У психології є поняття «стиль мислення». Саме це робить кожну людину унікальною та відрізняє її від інших. В процесі вивчення цього поняття було виділено 5 основних стилів мислення.

• Синтетичний. Девіз «Що, якщо?»

• Ідеалістичний. Куди ми йдемо і чому?

• Аналітичний. «Шукаю найкращий шлях»

• Прагматичний «Що-небудь та спрацює»

• Реалістичний «Факти, факти, нічого, окрім фактів»

У кожної людини немає тільки одного стилю мислення. Є основний, на який припадає приблизно 50%, та другорядні у приблизних пропорціях 35% та 15%.

Наприклад, у творчих людей яскраво виражений синтетичний стиль. Вони прагнуть створити щось нове, поєднати те, що на думку інших не поєднується. Диспетчер авіакомпанії – людина аналітичного стилю мислення. Такій людині властиві системність, логічність та раціональність.

Після теорії одразу перейшли до практики. Пані Оксана запропонувала слухачам вправу, щоб кожен самостійно визначив, яким стилем мислення володіє. Обираючи рандомно тип мислення кожен учасник спробував думати зовсім по-іншому. Тільки отримавши такі знання можна порозумітись з іншими та уникнути багатьох конфліктів.

Запрошуємо всіх охочих на психологічні тренінги щочетверга о 15:00. Заняття проходять за адресою пр. В. Стуса 1а.