ЯК НЕ ПОТРАПИТИ У ПОЛОН ЕМОЦІЙ

Відчувати емоції, розрізняти їх, то, напевно, одна із властивостей людини. Натомість, у сьогоднішньому вирії негативних новин та подій емоції можуть захоплювати нас як штормове море. І іноді трапляється, що вже не так просто з ними впоратися.

Пропонуємо вам спробувати декілька вправ з саморегуляції емоційного стану.

Вправа перша: «Мокре цуценя»

Для послаблення емоційної напруги можна скористатися вправою «Мокре цуценя». Для цього уявіть себе маленьким цуценям, яке щойно із задоволенням плавало в річці, а зараз вийшло на берег та ретельно струшує воду. Трясіть завзято головою, руками, ногами, тулубом. Разом з такими рухами ви позбавляєте власне тіло від надмірної емоційної напруги.

Вправа друга: «Кульбабка»

Уявіть, що тримаєте в руці жовту кульбабку. Піднесіть її до носа та спробуйте понюхати. Вдихайте носом на рахунок: 1, 2, 3, 4.

Раптом ваша жовта кульбабка перетворилася на пухнасту кульку. Витягніть губи трубочкою та здуйте білий пух на рахунок: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7.

Повторіть вправу 10-12 разів. Коли ви робите видих довше вдиху, то врівноважуєте власну нервову систему та вгамовуєте надмірне хвилювання.

Вправа третя: «Обійміть себе»

Щоб втамувати тривогу – обійміть себе особливим чином. Долоню правої руки покладіть під ліву пахву. Лівою долонею обхопіть праву руку вище ліктя. Тримайте себе в обіймах до 5 хвилин.

Цю вправу можна доповнити диханням, при якому вдих буде коротший від видиху. Наприклад, вдихаємо на рахунок: 1, 2, 3, 4. Видихаємо на рахунок: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7. Форсувати дихання не потрібно. Воно повинно бути помірним та ритмічним.

Якщо вам вдалося себе заспокоїти – вітаємо вас! Ви добре впоралися з вправами! Але якщо хвилювання перетворюється для вас у постійне існування, запрошуємо вас на психологічні консультації та тренінги до Карітас Кам’янське.

Попередній запис за телефоном: 066 21 559 28 – психолог Оксана Костинська.