365 днів після повномасштабного вторгення або як прожити ефект роковин

Незабаром виповниться рік, як наша країна протистоїть повномасштабній навалі ворога.

Є велика вірогідність того, що багато людей можуть зіштовхнутися з непростим переживанням втрати – так званим ефектом роковин.

🖤Про це розповідає наша психологиня Оксана Костинська.

«В нашій пам’яті та в тілі можуть знову виринати події та відчуття минулого року, лютого місяця. Ми можемо плакати, сумніватися, чи вдалося зробити для себе та близьких найкращий вибір», – зазначає фахівчиня.

🖤 У людей в цей період може виникати безпідставна агресія, апатія, тривога, страх, бажання усамітнитися, або навпаки – весь час перебувати серед людей. Деякі будуть мучитися від передчуття неминучої катастрофи, а пам’ять знову прокручуватиме пережиті події.

🖤 Оксана Костинська зауважує: «Щоб з вами не відбувалося, пам’ятайте: більшість реакцій – абсолютна норма і таким чином психіка намагається інтегрувати той нелегкий шлях, який довелося пройти».

І головна задача людини – допомогти собі, аби пережите перейшло із категорії «продовжую в цьому існувати» в категорію «пригадую події».

🖤 Це дійсно так, бо в реальному часі ми вже пережили ці події рік тому – сьогодні 2023, а не 2022 і ми знаходимося не на початку відліку війни, а змогли цілий рік вижити в ній. Подумайте краще про те, чому за цей час ви навчилися? Зверніть увагу на коло тих, хто вас підтримує та для кого ви є підтримкою. Пригадайте ті цінності вашої особистості, які допомогли вам прожити цей рік. Якими рисами характеру ви можете пишатися, і що нового здобули в скарбницю своєї особистості?

🖤 Пам’ятайте, що ми на цілий рік стали сильнішими та мудрішими.

📍 Якщо вас зацікавила така тема, то 23 лютого, в четвер о 13 годині запрошуємо вас долучитися до психологічних зустрічей.

Адреса: пр. В. Стуса, 1 а.

Всі питання за номером телефону: 066 21 559 28 (психологиня Оксана Костинська).