Різдвяна Свічка

З настанням Різдвяного посту «Карітас Кам’янське» проводить свою щорічну благодійну акцію «Різдвяна свічка».

В черговий раз свічки принесуть благословенне світло Різдва до осель, а кошти, зібрані під час акції підуть на допомогу сиротам, дітям з малозабезпечених родин та сімей переселенців із зони бойових дій.

Благодійна акція Карітасу поєднує дві цілі – не лише зібрати кошти для потребуючих дітей, а й привернути увагу до цієї проблеми, адже діти першими і чи не найбільше відчувають всі наслідки гуманітарної та економічної кризи, характерної для теперішньої України. Всі бажаючі мають змогу долучитись до акції, придбавши свічку за символічну ціну у парафії греко-католицької церкви та представництві Карітасу в Кам’янському. Ваш маленький внесок допоможе принести світло добра і любові до родинної різдвяної вечері, а дітям – сподівання на підтримку, відчуття того, що у світі є добрі люди, готові допомогти, зігріти і підтримати. Такими акціями Карітас намагається залучити всіх небайдужих людей до милосердя і жертовності. Перед Різдвом ми всі намагаємось підготувати подарунки нашим рідним та близьким – придбання цієї свічечки стане приємною прикрасою вашого Різдвяного столу, але також ‒ вагомим подарунком дітям, яким довелося зіштовхнутись з важкими життєвими ситуаціями, а її вогник у наших оселях дасть їм світло надії на краще, розуміння того, що їх розуміють та підтримують.

Традиції різдвяної свічки в Україні вже багато століть – за народними звичаями, на Святвечір на столі обов’язково має горіти воскова свічка, яка уособлює життєдайну силу Віфлеємського вогню, символізує тепло, мир, злагоду і сподівання.  Вважалось, що різдвяна свічка – це символ життя, тому вона завжди мала догоріти до кінця. Разом з традиційним символом Різдва – ялинкою – яка символізує біблійне дерево пізнання добра та зла, свічка – це символ народження, нового сонця, Різдва як початку життя, благодаті та віри. Традиція різдвяної свічки дуже поширена в Європі, де з початком різдвяного посту у різдвяному вінку запалюються чотири свічки, які символізують чотири неділі Адвенту.

У Святому Письмі згадується, що перше, що створив Бог – це світло, тому свічка – це символ Христа, Божественного світла і благочестя. «Бо світильник Ти, Господи, мій, і освітить Господь мою темряву!» (2Сам.22:29). Тому вогник різдвяної свічки – це ознака милосердя і благодійності: «Отак ваше світло нехай світить перед людьми, щоб вони бачили ваші добрі діла, та прославляли Отця вашого, що на небі» (Від Матвія 5:15-16).