2 квітня – Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму

Щорічно 2 квітня відзначається Всесвітній день поширення інформації про проблему аутизму (World Autism Awareness Day).

Цей день встановлений резолюцією Генеральної асамблеї ООН 8 грудня 2007 року.
Мета цієї дати – акцентувати увагу на необхідності допомагати людям, котрі страждають невиліковним захворюванням і підвищувати рівень їх життя. Адже чисельність дітей, які страждають аутизмом, висока у всіх регіонах світу і має величезні наслідки для дітей, їх сімей, громад і товариств.

Передбачається, що 2 квітня спеціалізовані державні і громадські організації повинні поширювати інформацію про це захворювання – наприклад, проводити лекції чи випускати буклети.

Аутизм – це порушення розвитку нервової системи, яке проявляється протягом перших трьох років життя. Це захворювання діагностується при наявності трьох симптомів: нестачі соціальних взаємодій, порушеною взаємної комунікації, обмеженості інтересів і повторюваного репертуару поведінки.
Ознаки аутизму дуже різноманітні, спектр його симптомів широкий, тому іноді важко сказати з упевненістю, чи страждає людина аутизмом. Але те, що в поведінці багатьох відомих людей відзначені аутистичні риси, ні для кого не секрет.

Такі відомі всьому світу особистості, як Ісаак Н’ютон, Леонардо да Вінчі, Альберт Ейнштейн, Микола Гумільов, Дмитро Шостакович, Стівен Спілберг, Білл Гейтс мали в своїй поведінці деякі ознаки аутизму.

Це захворювання не вирок людині на відмову від нормального життя, приклад багатьох відомих аутистів показує, що такі люди не тільки можуть жити звичайним життям, але і досягати значних успіхів. Можливо (оскільки це захворювання ще недостатньо вивчене) саме такі люди володіють якимись видатними здібностями і можливостями, незважаючи на незвичність сприйняття ними навколишнього світу.