В БФ “Карітас Кам’янське” відбулася онлайн – конференція “Людина і пам’ять в контексті війни”

Подумки вибудувати та окреслити модель історичної пам’яті спробували учасники онлайн – конференції «Людина і пам’ять в контексті війни», яка відбулася 26 травня в БФ «Карітас Кам’янське».

Спікерами на конференції виступили – священик УПЦ, військовий капелан та волонтер о. Дмитро Поворотний, кандидат історичних наук, директор Музею історії міста Наталія Буланова – психотерапевт, спеціаліст в галузі травми поколінь Оксана Грицюта – журналіст телеканалу «МІС ТВ» Анастасія Васильєва. До участі в обговоренні були запрошені всі зацікавлені темою війни і формуванні історичної пам’яті.
Обговорювали тему Другої світової війни та теперішньої, яка відбувається на Сході нашої країни (АТО). Спеціалісти в цій галузі висловили свої точки зору на те, як військові події вплинули на наступні покоління українців, що мало вирішальний вплив на формування пам’яті про війну в різних регіонах України та в контексті Радянського Союзу.

Історик Наталія Буланова розповіла про існування в сучасному світі чотирьох моделей історичної пам’яті та новий меседж, який наразі культивується в суспільстві. Одним з таких є квітка маку, яка відображає кров загиблих солдат на полі бою, та вислів – «ніколи знов». Втім, Наталія Буланова зазначила, що вибудовувати наразі модель історичної пам’яті про військові події дуже складно. Особливо в межах нашої країни, коли Україна зазнала значних втрат після Другої світової війни, як людських, так і руйнівних. Однак певні напрацювання істориків та Інституту національної пам’яті в цій темі вже є.

До обговорення долучився о. Дмитро Поворотний. Він підкреслив, що релігійний, християнський погляд на історію завжди розглядається в контексті стосунків Бога і людини. І те, що відбувається з нами зараз, в ХХ столітті, – це є результатом того, що відбувалося впродовж попередніх століть. Особливо о. Дмитро звернув увагу на те, чи не втратили ми, наш український народ, більше, ніж здобули із завершенням війни. Священик окреслив проблеми спотворення теми так званої перемоги в контексті «побєдобєсія», коли такий формат використовувався майже півстоліття та мав значний вплив на українське суспільство.

Священик підкреслив, що для нас важливо формувати свою історичну пам’ять в контексті своїх пращурів, за які цінності воювали саме вони, за що постраждали саме вони. Тільки через особисті рефлексії можна зламати радянську версію, яку використовує країна-агресор. Українцям потрібно будувати свою історичну парадигму, крізь призму людей – наших пращурів. Треба переводити погляд з загальної безликої картини військових подій на особистісну історію.

Обговорювали військові події, які відбуваються на Сході нашої країни. Спікери та учасники зазначили, що слід звернути велику увагу на інформаційну війну, яку застосовує до нас країна-агресор. Проводили паралелі між Другою світовою війною та теперішньою, названою АТО. Визначили багато спільних рис, таких як втрата людини, особистості в контексті військових подій. Тому дійшли висновку, що дуже важливо буде навчати дітей вже зараз дізнаватися історію свого народу, давати їм можливість до правдивої, об’єктивної інформації та створювати умови для формування навичок критичного мислення.

Психотерапевт Оксана Грицюта та журналіст Анастасія Васильєва висловили свої думки з позицій своїх спеціалізацій та свої особисті погляди. Кожна зазначила важливі моменти та нюанси, які вплинули та продовжують впливати на історичну пам’ять нашого народу та на що можна спробувати впливати вже сьогодні.

Під час конференції учасники дізналися історію сина однієї із гостей конференції, який, проживаючи в іншій країні, не тільки знає, але і співпереживає долі свого народу. Знаючи дійсно правдиву історію, що коїться зараза на Донбасі, хлопчик всі свої заощадження збирає та передає благодійною пожертвою на фронт. За словами його матері, це вже відбувається не один рік. На цьому прикладі можна побачити формування саме тієї моделі історичної пам’яті у дітей, які стануть гідним майбутнім нашої країни.

Кожен зі спікерів, гостей та учасників конференції змогли висловити свої думки з приводу значущих події, які відбувалися та, на жаль, відбуваються в нашій країні і сьогодні.

Обговорення пройшло динамічно та водночас з болем у серці. Ніхто з присутніх не залишився байдужим до цієї глибокої та актуальної теми.

Щиро дякуємо спікерам, гостям та учасникам за конструктивне, цікаве обговорення чутливої теми.
Подія відбулася в рамках проекту «Долаючи розломи в громадах, що постраждали від конфлікту: від зцілення до співпраці».