Вебінар з медіаграмотності “Інформаційний вирус: не дай себе заразити!”

Про інформаційні віруси та інструменти відділення правди від брехні говорили на вебінарі-лекції 11 квітня разом зі спікером – телеведучою Міської інфомаційної служби Кам’янського Анастасією Васильєвою.
Запрошений спікер сьогоднішнього вебінару – Анастасія Васильєва – має великий досвід в журналістиці: за більш ніж 10 років роботи пройшла шлях від кореспондента до випускаючого редактора на телебаченні. На сьогоднішній лекції вона поділилася своїми знаннями, де брати достовірну інформацію та як відділяти правду від фейків.
На сьогоднішній день топ-темою № 1 повсюди є коронавірус. Ця тема присутня на всіх сайтах в інтернет-просторі, у всіх соцмережах, на сторінках місцевої та всеукраїнської преси. Вона огорнула свідомість багатьох людей і в деякій мірі – фейковою, тобто неправдивою інформацією.
Спікер розповіла, як легко ЗМІ в умовах напруженого сьогодення можуть маніпулювати нашими думками, нашою свідомістю, і як ЗМІ можуть формувати у людей такі погляди, які їм потрібно.
Журналіст поділилася інструментами та методами, які допоможуть людям відрізняти правдиву інформацію від фейкової. Але для цього потрібно постійно аналізувати, спостерігати, навіть, прислуховуватися до своєї інтуіції, щоб сформувати у себе здорове критичне мислення, яке допоможе не піддаватися емоціям, а сприймати і відрізняти тільки факти.
Анастасія Васильєва розповіла учасникам вебінару про існуючі фейки, їх види та спосіб подання в інформаційному просторі. А також дала певні рекомендації, які кожна людина може використати, щоб перевірити достовірність інформації. Говорили про цілі та мотиви розповсюдження фейків серед людей.
Журналіст звернула увагу слухачів на психоемоційне керування свідомістю людей за допомогою певних інструментів у ЗМІ, розкрила їх основні методи та технології. Адже кожна людина має свої певні наративи, які склалися впродовж життя та індивідуально впливають на сприйняття інформації. Тому важливо не просто читати і довіряти, а й перевіряти та аналізувати отриману інформацію.
Більш критичне і скептичне мислення, позбавлення від чутливості, від «замилення» очей – те, до чого закликала учасників спікерка під час вебінару.
В ході вебінару учасники отримали чіткі інструкції і список сайтів і джерел, на яких можна знайти достовірну інформацію та алгоритм перевірки сумнівних новин, які, на перший погляд, можуть виглядати досить правдиво.
Інструменти, отримані учасниками в ході вебінару, вони зможуть використовувати не тільки в умовах сьогоднішніх обставин, але й в повсякденному житті.
Наприкінці Анастасія Васильєва порадила учасникам намагатися знаходити позитивні моменти навіть в негативних новинах, а краще – розбавляти своє читання гарними новинами, які обов’язково зустрічаються у стрічці.