Карітас Кам’янське долучилися до серії семінарів для родин загиблих захисників України

За підтримки TAPS-Ukraine (TAPS-Ukraine) у Дніпрі розпочалася серія семінарів для родин загиблих захисників України «Живи. Люби. Пам’ятай».
БФ «Карітас Кам’янське» долучилися до події в якості партнерів.
Перший семінар відбувся 29 травня. До участі у ньому долучилися мами, батьки, сестри і діти. До заходу онлайн приєдналися слухачі із Києва, Дніпра та Запоріжжя.
Перші години були присвячені обговоренню теми військової втрати, адже вона суттєво відрізняється від цивільної.
Разом зі спікером вчилися виявляти симптоми такої травми, ділилися один з одним історіями та переживаннями, думками і спостереженнями власного життя.
Завдяки психологам Олені Шиловій та Ользі Іларіоновій зустріч стала дуже теплою.
Олена Шилова, психологиня TAPS-Ukrainе:
«Потреба збиратися і говорити про відчуття з тими, хто пережив подібний досвід, втрату рідної людини через війну, є завжди. У кожного, хто взяв участь у семінарі, після завершення безліч різних емоцій. А наше завдання – навчити людей керувати цими емоціями. З цього бажання і народилось рішення зробити серію таких семінарів».
У другій половині семінару перейшли до відпрацювання практичних завдань, вчилися виходити з травматичного досвіду і переосмислювати травматичні події.
Ольга Іларіонова, психологиня TAPS-Ukrainе:
«Ми, як психологи, не можемо змінити світ та життя, бо вони такі як є, зі своїми несправедливостями, горем, радістю, втратами, але ми можемо навчити проживати емоції, які ми відчуваємо в цьому світі».
Під час семінару учасники проживали різні почуття: хтось обурювався політичними справами, хтось отримав відчуття тепла і розуміння, що вони зі своїм болем небайдужі іншім, хтось досі переживає свою трагедію або не довіряє і думає, що ніхто йому не допоможе.
Жоден учасник семінару не залишився байдужим. Головний результат – психологи спробували дати учасникам певні навички взаємодії з собою та оточенням, які допоможуть краще відчувати себе та змінювати своє ставлення до життя, а врешті – зрозуміти, що попри втрату близьких їх власне життя триває і далі варто жити.
Захід відбувся в межах проєкту «Долаючи розломи в громадах» за підтримки «Карітас України», «Карітас Німеччина» та Федерального міністерства закордонних справ Німеччини.
#Кам‘янське